Pensioenbeheerder APG trekt geld uit voor waterkrachtcentrales

Pensioenbeheerder APG trekt geld uit voor waterkrachtcentralesAlternatieve, of groene, energie begint steeds populairder te worden. Afspraken die regeringen maken om een bepaald percentage van de energie duurzaam op te wekken helpen mee aan deze populariteit. Dat is één van de redenen dat APG, de organisatie die de pensioenregelingen uitvoert voor Stichting Pensioenfonds ABP recentelijk bekend heeft gemaakt fors te investeren in waterkracht. Helemaal verrassend is dat niet aangezien ABP, waar APG onder valt, het pensioenfonds is voor het onderwijs, én voor de overheid. In totaal beheert APG ongeveer 369 miljard euro aan pensioengelden. Aangezien de overheid duurzaamheid hoog op de politieke agenda heeft gezet is het een logisch gevolg dat APG hierin meegaat.

Samenwerking met Duitse investeerder

APG zal de beleggingen niet zelf gaan beheren. Het beheer zal worden verzorgt door de Duitse investeerder Aquila Capital. Dit bedrijf is gespecialiseerd in alternatieve beleggingen. Het bedrag dat APG in dit beleggingsavontuur zal gaan pompen bedraagt 500 miljoen euro. Hiervan wordt de eerste 250 miljoen door APG zelf betaald, de tweede helft hoopt het pensioenfonds bij elkaar te krijgen met geleend geld.

Waar gaat dit plaatsvinden?

De waterkrachtcentrales waarin APG investeert staan met name in Scandinavië. In deze regio wordt al een tijdlang duurzame energie opgewekt met behulp van rivierwater. Daarnaast is APG van plan om waterkrachtcentrales te bouwen in Turkije omdat experts verwachten dat in dat land grote mogelijkheden op dit gebied liggen te wachten om ontgonnen te worden. Eerder werd al bekend dat APG fors investeerde in hoogspanningskabels in Brazilië en Chili die stroom moeten vervoeren die in waterkrachtcentrales is opgewekt. Volgens het hoofd vastgoedbeleggingen van APG, Patrick Kanters, is waterkracht één van de meest efficiënte bronnen van energie en ook nog eens één van de meest duurzame.

Beleggen ten behoeve van het rendement

Uiteraard is het een nobel streven om te investeren in vormen van duurzame energie, toch heeft APG vanzelfsprekend ook andere belangen. Een pensioenfonds dat belegt moet wel rendabel zijn en dus rendement opleveren. Met de investering die nu wordt voorbereid hoopt APG een rendement te verkrijgen van 6 tot 15 procent. Dat is ook wel nodig omdat de pensioenfondsen in Nederland tijdens de financiële crisis forse klappen hebben gehad. Wat dat betreft komt APG er langzaam weer bovenop. Op 31 januari 2014 bedroeg de dekkingsgraad van APG 105,4 procent, 0,4% boven het wettelijk vereiste minimum.