Obama waarschuwt Europa voor te veel afhankelijkheid van Russisch gas

Obama waarschuwt Europa voor te veel afhankelijkheid van Russisch gasVeel gas dat wij in Europa gebruiken wordt aangevoerd vanuit Rusland. Sterker nog, Europeanen zijn bijzonder afhankelijk van het Russische gas. Te afhankelijk, althans dat beweert de Amerikaanse president Barack Obama. Hij waarschuwde onlangs de Europese Unie dat te veel afhankelijkheid van Russisch gas hele vervelende consequenties zou kunnen hebben. Obama doelde op de toegenomen spanningen tussen Europa en Rusland die volgde op de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim. Obama zei dat de Verenigde Staten een zeer divers aanbod hebben van energie. Volgens hem is dat in Europa veel minder het geval.

Energie met negatieve kanten

In Europa is de laatste tijd een discussie losgebarsten over het gebruik van (fossiele) brandstoffen. Ook kernenergie staat sinds de nucleaire ramp in het Japanse Fukushima uitermate slecht bekend. In Nederland komt daar nog eens bij dat er openlijk vragen worden gesteld over de gasboringen in Noord-Groningen. Door toenemende aardschokken waarbij huizen beschadigd raken en bewoners angstig worden is er een roep ontstaan om de hoeveelheid gas die wordt gewonnen stevig in te krimpen. Europa kiest er steeds meer voor om energie op te wekken uit duurzame bronnen (water- wind- en zonne-energie). Volgens Obama is dat niet voldoende. Tussen de regels door was te merken dat Obama pleitte voor het winnen van schaliegas. In Europa is dit een onderwerp van debat omdat experts het niet eens zijn over de mogelijke risico’s die de winning van dit gas in kunnen houden.

Nederlandse afhankelijkheid van Rusland valt mee

Ondanks alle doemscenario’s met betrekking tot spanningen met Rusland lijken de gevolgen voor de Nederlandse gasimport nog wel mee te vallen. Ten eerste heeft Nederland zijn eigen gas, daarnaast halen wij ook gas uit Noorwegen waar Rusland niet over te zeggen heeft. Om nog onafhankelijker te worden van de Russen kunnen we ook nog verder kijken, bijvoorbeeld naar landen als Algerije. Conclusie: misschien is de Russische economie wel afhankelijker van ons dan wij van hen!