Let op hoge vastrechtkosten!

Let op hoge vastrechtkosten!Zonder twijfel is er momenteel een energieoorlog bezig. We hebben het dan niet over gebieden als Irak waar echte oorlogen zijn ontstaan waarbij vaak de aanwezigheid van olie een belangrijke rol speelde, maar we hebben het over een oorlog die woedt op de Nederlandse markt. Door de steeds verder oprukkende privatisering van de energiemarkt is het voor consumenten eenvoudiger geworden om over te stappen van de ene energieleverancier naar de ander. Vanwege deze ontwikkeling zijn de energiemaatschappijen steeds meer bezig om de aandacht van de consument te trekken en hen te overtuigen toch vooral voor hen te kiezen. Soms doen ze dat door irritante reclamespotjes met bekende Nederlanders erin, maar er wordt vooral geprobeerd de klant te lokken met stuntaanbiedingen. Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te kunnen zijn… en vaak zijn ze dat dus ook.

Lage instaptarieven zeggen niet alles

De consument is zich steeds meer bewust geworden van de hoge kosten die de energierekening met zich meebrengt en is zich daardoor ook steeds meer gaan oriënteren op de markt. Een moeilijkheid bij de zoektocht naar de goedkoopste leverancier is echter de onduidelijkheid van de energierekening. En het is juist die onduidelijkheid waar veel energiemaatschappijen gebruik van maken om klanten te strikken. Want wat blijkt? De consument kijkt met name naar de hoogte van de instaptarieven. Hoe lager een leverancier deze tarieven houdt, hoe sneller een klant bereid is om over te stappen.

Het vastrecht als vervelende bijkomstigheid

Wie alleen let op de instaptarieven krijgt aan het eind van het jaar een vervelende rekening gepresenteerd. Dan wordt namelijk het zogenaamde vastrecht verrekend. Dit is een vast bedrag dat iedereen betaalt, ongeacht de hoeveelheid afgenomen energie. De energiemaatschappijen die stunten met de laagste instaptarieven blijken over het algemeen het hoogste vastrecht in rekening te brengen. Op die manier kan een consument bij een stuntaanbieding toch nog een stuk duurder uit zijn dan bij zijn vorige leverancier.

Analyse van de consumentenbond

Deze praktijken worden ook geconstateerd door de Consumentenbond die een onderzoek heeft gedaan naar de gang van zaken in de energiesector. In de ledengids liet de Consumentenbond weten dat de conclusie van het onderzoek inderdaad was dat energieleveranciers met lage instaptarieven de kosten “dubbel en dwars” terugverdienen door een hoog tot zeer hoog vastrecht op te eisen. In het onderzoek kwamen de grote drie onder de energieleveranciers in Nederland (Eneco, Nuon en Essent) er nog goed vanaf. De resultaten lieten zien dat deze maatschappijen relatief weinig vastrecht rekenden. De hoogste vastrechtkosten kwamen op naam van de Nederlandse Energiemaatschappij. Klanten van deze leverancier mogen jaarlijks 168 euro aan vastrecht aftikken.