Hoe hoger u woont, hoe lager vanaf volgend jaar de gasrekening

Hoe hoger u woont, hoe lager vanaf volgend jaar de gasrekeningIn Nederland hebben we helaas niet zoveel bergen. Toch is er in ons land wel degelijk  verschil per woonplaats in de hoogte ten opzichte van de zeespiegel. Dat is geen nieuws natuurlijk: iemand die in de Limburgse heuvels woont leeft nu eenmaal hoger dan iemand die in een Zuid-Hollandse polder woont. Wat wel nieuws is heeft te maken met de gasrekening voor 2015. Vanaf dat moment gaan consumenten die op minimaal 50 meter boven de zeespiegel wonen namelijk minder betalen voor hun gas dan ze op dit moment doen. Dat is een besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De energiewaarde van gas is op hoogte lager dan op zeeniveau

Mensen die op een heuvel wonen hebben te maken met een lagere energiewaarde van hun gas dan mensen die op zeeniveau wonen. Dit komt doordat de luchtdruk op grotere hoogte lager is. Met betrekking tot het gas betekent dit dat je voor normale huishoudelijke activiteiten meer gas nodig hebt dan personen die dezelfde activiteiten op zeeniveau uitvoeren. Volgens bestuurder Henk Don van ACM is dat niet eerlijk. Volgens hem mogen mensen niet de dupe worden van het feit dat ze hoger wonen. Afhankelijk van hoe hoog iemand woont, krijgt hij vanaf 2015 daarom korting op zijn gasrekening. De ACM noemde het vertekende beeld van het gebruik als reden waarom is ingegrepen. Dit vertekende gebruik ontstaat doordat de gasmeters in heel Nederland, dus ook op het hoogste punt van Zuid-Limburg, staan afgesteld alsof ze zich op zeeniveau bevinden. De hooggelegen gasmeters zullen worden niet aangepast

Hoe hoger, hoe meer korting

De reductie op de gasrekening is (uiteraard) afhankelijk van de hoogte waarop de woning van de consument zich bevindt. Het is dus niet zo dat iedereen dezelfde reductie krijgt. Voor mensen die tussen de 50 en 100 meter boven zeeniveau wonen gaat de korting zes euro bedragen. Het aantal huishoudens dat in deze groep valt is ongeveer 125.000. bewoners die op een hoogte van 100 tot 150 meter wonen gaan er 17 euro op vooruit. Woont u op een hoogte tussen de 150 en 200 meter dan gaat u er met 24 euro op vooruit, evenals 30.000 andere consumenten. Mensen die op 200 meter of meer boven zeeniveau hun woning hebben krijgen zelfs een korting van 33 euro.