Grote overname in Amerikaanse energiesector

Grote overname in Amerikaanse energiesectorIn Nederland maken milieubewegingen, belangenorganisaties en politici zich in steeds grotere mate zorgen over de milieuvriendelijkheid (of het gebrek daaraan) van kolencentrales. Er gaan steeds meer stemmen op om dergelijke centrales te sluiten vanwege de hoge concentraties CO2 ze uit zouden stoten. Volgens de tegenstanders van kolencentrales zou er veel meer geld geïnvesteerd moeten worden in schonere alternatieven. Dat de Amerikaanse energiesector zich minder met dit soort kwesties bezighoudt bleek duidelijk op 22 augustus 2014 toen bekend werd gemaakt dat het Amerikaanse energieconcern Dynegy twee overnames presenteerde. Het betreft een aantal kolen- en gascentrales van twee van hun concurrenten; Duke Energy en Energy Capital Partners. De waarde van de overname bedraagt ongeveer 6,3 miljard dollar, in totaal zo’n 4,7 miljard euro.

Dynegy

Dynegy werd in 1984 opgericht in Houston in de Amerikaanse staat Texas. De naam van de onderneming was op dat moment nog Natural Gas Clearinghouse (NGC). In medio 1998 werd de naam NGC veranderd in Dynegy. Vanaf dat moment roerde de onderneming zich stevig op de Amerikaanse energiemarkt. Al in 1999 nam het bedrijf één van zijn concurrenten over, namelijk Illinova Corporation. Vanaf dat moment leek het hard te gaan met het bedrijf. Dat bleef echter niet lang zo. In 2002 ging Dynegy bijna failliet doordat de beurskoersen van energiebedrijven dramatisch daalden als reactie op het ineenstorten van de energiereus Enron. Daarbij kwam het feit dat Dynegy van plan was om het bijna failliete Enron over te nemen. De deal ketste af en Dynegy kwam maar met moeite deze crisis te boven. Uiteindelijk betaalde Enron 25 miljoen dollar als compensatie voor het mislukken van de deal. Vervolgens probeerde Dynegy een aantal joint ventures op te starten met als voornaamste doel zich op de markt voor kolencentrales te kunnen storten (voorheen was het bedrijf met name actief in de gasindustrie). Dit leidde tot succes. In 2008 werd Dynegy door de milieugroep National Environmental Trust daarom zelfs ‘the king of coal’ genoemd.

Faillissement en wederopstanding

In 2010 kwam Dynegy wederom in zwaar weer terecht. Een aantal juridische gevechten als gevolg van vijandelijke overnamepogingen leiden in 2012 tot een bankroet. Dankzij een aantal handige boekhoudkundige trucs wist het bedrijf echter een doorstart te maken. Uiteindelijk kwam het bedrijf er weer helemaal bovenop. Dit werd goed duidelijk toen de overname van Duke Energy en ECP in augustus 2014 bekend werd. Door deze overname verdubbelt de productiecapaciteit van Dynegy tot ongeveer 26.000 megawatt per jaar.