Energie én geld besparen

Energie én geld besparenU herkent het ongetwijfeld, u komt ’s avonds thuis in een donker huis en het enige dat u vrolijk lijkt aan te kijken is het stand-by knopje van de televisie. Misschien heeft u er nog nooit zo goed over nagedacht, maar het feit dat de televisie op stand-by staat betekent dat hij op dat moment stroom gebruikt. Onnodig. Immers als er toch niemand televisie kijkt kan een tv net zo goed worden uitgeschakeld. U hoeft zich niet te schamen, u bent lang niet de enige die ongemerkt energie verbruikt, de meeste Nederlanders doen dat zonder dat ze het weten. Wat wel jammer is, is dat het slecht is voor het milieu, en misschien nog wel veel vervelender, het doet pijn aan uw portemonnee. De tv is meestal namelijk niet het enige apparaat dat stroom loopt te verbruiken zonder dat er gebruik van wordt gemaakt. Wat dacht u van een computer die in de slaapstand staat?

Slurpverbruik

Energie die ongemerkt wordt verbruikt noemen we slurpenergie. Zonder dat u het merkt slurpen elektrische apparaten energie. En niet zo maar een beetje! Onderzoeken wijzen uit dat ongeveer tien procent van de verbruikte energie zogenaamde slurpenergie is. Als u dat dus weet te verminderen of helemaal weet te voorkomen bespaart u tien procent op uw energierekening. Geld waar u vast wel een betere bestemming voor heeft.

Waarom is slurpverbruik zo’n groot percentage van het totaal?

Je zou zeggen dat een tv op stand-by helemaal niet zoveel energie nodig heeft. Hoe komen we dan aan zo’n hoog percentage slurpverbruik? Dat komt doordat de adapter in is gesteld om werkende apparaten met stroom te bevoorraden. Het vermogen is dus altijd veel hoger dan eigenlijk nodig is als het apparaat niet werkt. Al die energie wordt wel door de leidingen vervoert, maar dient eigenlijk nergens voor. Verspilling dus.