Eneco verkoopt voor 1,25 miljoen obligaties

Eneco verkoopt voor 1,25 miljoen obligatiesWindenergie lijkt een steeds positiever imago te krijgen in Nederland. Werd er eerst vaak nog wat lacherig gedaan over de windmolens die niet op wind maar op subsidie zouden draaien, de laatste tijd begint dit beeld enigszins te kantelen. Een voorbeeld hiervan is Windpark De Beemden bij Etten-Leur. Op dit moment zijn daar tien windmolens in gebruik waar op een milieuvriendelijke wijze energie wordt opgewekt. Dit windpark is een samenvoeging van drie windparken ten westen van Etten-Leur. Als het windpark volledig operationeel is moet hier energie opgewekt worden voor ruim 20.000 huishoudens. Om de lening af te kunnen betalen die energiebedrijf Eneco hiervoor is aangegaan heeft het bedrijf obligaties uitgegeven onder de naam Hollandse Wind Certificaten. Deze actie lijkt een groot succes, de certificaten zijn zeer in trek bij de Nederlandse consument.

In één week 50.000 windcertificaten verkocht

In totaal heeft Eneco 400.000 Hollandse Wind Certificaten uitgegeven. In de eerste week na uitgifte stortte het publiek zich al op deze certificaten die zeer in trek bleken. In totaal werden er binnen een week 50.000 certificaten verkocht. De waarde van deze certificaten bedraagt 25 euro per stuk zodat Eneco in één klap een bedrag van 1,25 miljoen euro binnenhaalde. De looptijd van de obligatie is vijf jaar en per persoon kunnen er maximaal 100 certificaten op naam worden aangeschaft.

Wat is het idee van windrendement?

Eneco maakt van duurzame energie duidelijk een speerpunt. Het bedrijf gelooft in het potentieel van windenergie en wil dit duidelijk maken aan zijn klanten en in feite aan elke Nederlander. Je hoeft namelijk geen klant van Eneco te zijn om Hollandse Wind Certificaten te kunnen kopen. De reden dat deze obligaties de naam Hollandse Wind Certificaten hebben gekregen wordt duidelijk als we bekijken hoe het principe werkt. Het rendement wordt elk jaar uitgekeerd in juli en is variabel. De hoogte wordt namelijk berekend aan de hand van de gemiddelde windsnelheid gedurende een jaar in Nederland. Leidend zijn hierbij de metingen van het KNMI in De Bilt. Een obligatiehouder krijgt per jaar minimaal 2,5 procent vaste rente. Afhankelijk van hoe hard het waait kan dit oplopen tot 3,5 procent. Dit percentage wordt behaald bij een gemiddelde windsnelheid van meer dan 3,7 meter per seconde. De laatste keer dat deze gemiddelde snelheid in De Bilt gemeten werd was overigens in 2008. Een Hollandse Wind Certificaat levert omgerekend ongeveer 50 kilowattuur per jaar op.