Eerste marinevaartuig op zonne-energie gedoopt

Eerste marinevaartuig op zonne-energie gedooptHet ontwikkelen en bouwen van voertuigen op zonne-energie is niet langer voorbehouden aan nerds van technische universiteiten. Tijdens de Dong Energy Solar Race, een wedstrijd voor door zonne-energie aangedreven boten zal ook een vaartuig van de Koninklijke Marine deelnemen. De Marine vaardigt een team af om op deze manier meer inzicht te krijgen in de modernste manieren van aandrijftechnieken.

Race door Groningen en Friesland

De Dong Energy Solar Race voert de deelnemers in zes etappes van Blauwestad (Groningen) naar Leeuwarden (Friesland). De deelnemers aan deze race op zonne-energie worden ingedeeld in vier verschillende klassen.

Wedstrijdklassen

De Topklasse is de klasse waarin de hoogste snelheden worden gehaald, de deelnemers zijn vrij in de keuze van de te gebruiken zonnepanelen. Deze klasse wordt ook wel de Formule 1 van het zonnebootracen genoemd. In de Challenge A klasse doen de deelnemers mee in eenpersoonsboten waarbij ze gebruik maken van door de organisatie aangeboden zonnepanelen. Deze boten zijn een stuk kleiner dan de boten uit de Topklasse. De Challenge B klasse is een wedstrijdklasse waarbij er per boot twee opvarenden zijn. Ook in deze klasse worden de zonnepanelen geleverd door de organisatie. De laatste klasse die zijn opwachting maakt tijdens de Dong Energy Solar Race is de V20-klasse. In deze klasse komt de zonneboot van Defensie ook uit.

Een zeer internationaal deelnemersveld

Naast de Nederlandse deelnemers doen er aan deze editie van de Dong Energy Solar Race nog een groot aantal teams uit het buitenland mee. Op de deelnemerslijst staan teams uit Duitsland, de Verenigde Staten, China, Finland, België en nog een aantal andere landen.

Team van de Marine met jong talent

De deelnemers van de Marine die hun krachten gaan meten met hun tegenstanders zijn elf leerlingen van de Technische Opleidingen van de Koninklijke Marine. In de afgelopen periode hebben zij zelf een zonneboot gebouwd. Ze hebben in de afgelopen maanden de standaard scheepsromp in de V20-klasse zelf ingericht en afgebouwd. De boot draagt de naam Ra, en is vernoemd naar de zonnegod uit de Egyptische mythologie. Op zaterdag 5 juli weten de deelnemers hoe het allemaal is afgelopen, dan finisht de race in de Prinsentuin te Leeuwarden. Vervolgens is er ’s avonds nog een afscheidsfeest en een prijsuitreiking.