Duurzame energie en kennis als exportproduct

Duurzame energie en kennis als exportproductNederland is een land dat al eeuwen bekend staat om zijn handelsgeest. Vroeger bevoeren de schepen van de VOC al de oceanen om specerijen uit Indië te halen, later maakten de Nederlanders naam op het gebied van baggerwerkzaamheden en waterbouwprojecten. Een logische nieuwe stap is het exporteren van de kennis die wij hebben opgedaan op het gebied van duurzame energie.

Samenwerking met Kazachstan

Om onze kennis van duurzame energie daadwerkelijk naar het buitenland te exporteren is een mooie stap gezet in maart 2014. Toen tekende de Nederlandse minister Melanie Schultz van Haegen een samenwerkingsovereenkomst met de Kazakstaanse minister van Water en Milieu Nurlan Kapparov. De afspraken houden in dat Nederlandse kennis over energiegebruik, het voorkomen van vervuiling en bepaalde technieken om water te kunnen zuiveren. Voor Nederland is dit een interessante kans omdat Kazachstan een opkomende economie is waar Nederland graag de handelscontacten mee zou verbeteren. Volgens de autoriteiten van Kazachstan is een samenwerking met de Nederlanders een logische stap. Volgens hen staat de Nederlandse kennis van watermanagement en energiemanagement op eenzame hoogte. Kazachstan is van plan om in de komende jaren over te schakelen naar een ‘groene’, dat wil zeggen duurzame economie. Volgens Kazachstan past in dat toekomstbeeld een intensivering van de contacten tussen Nederland en Kazachstan.

Een samenwerkingsovereenkomst voor vijf jaar

De overeenkomst die minister Schultz van Haegen in Kazachstan heeft getekend geldt voor een lengte van vijf jaar. Volgens beide ondertekenaars wordt er op basis van wederzijds profijt en op gelijke voet tussen de twee landen samengewerkt. De eerste positieve signalen voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn inmiddels al waar te nemen: in november 2014 zal Schultz een volgend bezoek aan Kazachstan brengen. Tijdens dit bezoek zal zij worden vergezeld van een Nederlandse bedrijvenmissie. De verwachting is dat deze bedrijven lucratieve opdrachten binnen kunnen gaan slepen in het Aziatische land.