ACM bevestigd dat de energieprijzen te onduidelijk zijn

ACM bevestigd dat de energieprijzen te onduidelijk zijnEen aantal weken gelden kwam al in het nieuws dat consumenten niets begrijpen van de energierekeningen die ze door leveranciers toegestuurd krijgen. Hierdoor betalen veel mensen te veel voor hun energie. Onder anderen het Financieele Dagblad berichtte onlangs over deze problematiek. Nu is er dan (eindelijk) ook een reactie van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

ACM ontevreden over gedrag energieleveranciers

Volgens de ACM zijn energierekeningen inderdaad te onduidelijk: “Het moet wezenlijk anders dan nu het geval is.” Zegt een woordvoerder desgevraagd. Volgens de ACM is de onduidelijkheid in de facturen één van de belangrijkste redenen waarom consumenten niet overstappen naar een andere energieleverancier. Een van de grootste problemen, die overigens in de eerdere berichtgeving ook al naar voren kwam, is het feit dat energieleveranciers soms verschillende termen gebruiken. Hierdoor groeit de onduidelijkheid bij de burgers die energie afnemen. ACM vraagt zich nu ook af hoe een ‘gewone consument’ dit allemaal zou moeten weten.

Consumenten profiteren niet van lagere groothandelsprijzen

Hoewel de groothandelsprijzen voor energie de laatste tijd sterk zijn gedaald merkt de consument hier weinig van. Door de onduidelijke opbouw van de rekeningen is het vaak onmogelijk om helder te krijgen of kortingen ook daadwerkelijk worden doorberekend. Om dit probleem te verhelpen worden er op dit moment gesprekken gevoerd tussen energiebedrijven en de ACM. Naar verwachting bevinden deze gesprekken zich momenteel in een afrondende fase. Een van de punten die op tafel ligt is het openbaar maken van de opbouw van het stroomtarief. Dit zou al veel onduidelijkheid bij consumenten weg kunnen nemen. Niet elke energiemaatschappij is hier echter over te spreken. Volgens Oxxio, een dochteronderneming van Eneco, gaat een dergelijke handelswijze in tegen de richtlijnen die de ACM zelf heeft opgesteld. Andere energiebedrijven zoals Nuon en Essent zijn positiever als het over openbaarmaking van de opbouw van het stroomtarief gaat.

Verduidelijking van het stroomopbouwtarief is nog niet zo eenvoudig

Er zijn verschillende redenen waarom het inzichtelijk maken van het opbouwtarief voor stroom nog niet zo gemakkelijk is. Een reden die onduidelijkheid in de hand werkt is het feit dat er wordt gestunt met goedkope energietarieven. Om reclame te maken wordt er door sommige energiebedrijven een lage stroomprijs vermeld. Dat deze lage stroomprijs gecombineerd wordt met een vaak hoger vastrecht is bij veel consumenten niet bekend. Op deze manier zijn mensen vaak toch nog duurder uit dan ze van te voren hadden ingeschat.