Tennet netbeheerder Energieprijzen vergelijken? Start hier met vergelijken

Tennet is een energiebedrijf dat actief is op zowel de Nederlandse als de Duitse markt. Het bedrijf richt zich in eerste instantie op de elektriciteitsmarkt, maar is ook actief in het ontwikkelen van systeemdiensten die de vraag naar energie bepalen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Arnhem. Tennet is in 1998 ontstaan uit een fusie van energiebedrijven die oorspronkelijk het doel hadden hun energiecentrales aan elkaar te koppelen. Op deze manier was het mogelijk dat centrales elkaar konden ondersteunen in het geval van een storing, wat voor die tijd nog niet goed geregeld was.

Inmiddels is Tennet uitgegroeid tot een monopolist waarvan de Nederlandse Staat de enige aandeelhouder is. In Nederland heeft het bedrijf bijna 1300 mensen in dienst, wat tevens de helft is van het totale personeelsbestand. Het gehele onder- als bovengrondse Nederlandse elektriciteitsnetwerk wordt door Tennet beheerd. Het bedrijf kan zich in Europa tot één van de vijf grootste elektriciteitstransporteurs rekenen.

De historie van Tennet

Tennet maakte een grote stap door in 2010 het Duitse energiebedrijf Transpower over te nemen. Door deze overname werd de omvang van het bedrijf in één klap meer dan verdubbeld. Tevens mocht Tennet zich hiermee in Europa de eerste grensoverschrijdende netbeheerder noemen. Inmiddels zijn meer dan 36 miljoen eindgebruikers op het netwerk van Tennet aangesloten.

Hoewel Tennet op internationaal gebied vooral actief is in Duitsland, kunnen de activiteiten in andere Europese landen niet onvermeld blijven. De laatste jaren zijn er meerdere projecten gerealiseerd om diverse landen aan het netwerk van Tennet te koppelen. Zowel Noorwegen als Engeland zijn nu door middel van een kabel op de bodem van de Noordzee aan het netwerk van Tennet verbonden. Ook Denemarken zal op termijn via een zeekabel op het netwerk worden aangesloten.

Als gevolg van de kernramp met de centrale Fukushima in Japan heeft Duitsland besloten alle kerncentrales gefaseerd te sluiten. Hierdoor moest ook Tennet een wijziging in het beleid doorvoeren, om het verlies van capaciteit te compenseren. Inmiddels richt het bedrijf zich op mogelijkheden om duurzame energie te transporteren, met name windenergie op zee.

Ondanks de kostbare investeringen in duurzame energie laat Tennet al jaren een positieve financiële ontwikkeling zien. De winst over 2013 bedroeg ruim €350 miljoen. Mede door de overnames in Nederland en Duitsland is de omzet van Tennet de afgelopen jaren sterk gestegen en heeft het bedrijf zich een toonaangevende positie weten te verwerven op de Europese energiemarkt.

Contact opnemen met Tennet

Telefoon (consumenten en bedrijven): 0800 – 8366388
Telefoon (hoofdkantoor): 026 – 3731111

Bezoekadres: Utrechtseweg 310, Arnhem

Postadres: Postbus 718, 6800 AS Arnhem

Website: www.tennet.eu
Twitter: https://twitter.com/TenneTTSO
Facebook: http://www.facebook.com/TenneTTSO